LASER ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

//LASER ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
mixanima

 

Aποτρίχωση, Kηλίδες, Kυτταρίτιδα, Oνυχομυκητίαση

Laser CO2 Ultrapulse

+

Fractional Scanner (FRAXEL LASER)

 Τα Laser CO2 αποτελούν τα πλέον παραδοσιακά Laser για δερματολογική χρήση. Αντικαθιστούν τις Διαθερμίες και χρησιμοποιούνται γενικότερα για καυτηριασμούς, εξαχνώσεις και τομές. Η τεχνολογία των CO2 έχει αναβαθμιστεί την τελευταία δεκαετία. 

 • Το βασικότερο χαρακτηριστικό των σύγχρονων CO2 είναι η λειτουργία Ultrapulse. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα στον ιατρό να κάνει όσο γίνεται πιο εκλεπτυσμένη την επεμβατική του δραστηριότητα.
 • Τα Ultrapulse CO2, επειδή λειτουργούν με πολύ μικρούς χρόνους (της τάξης των μsec), δεν επιτρέπουν να γίνει μεγάλη θερμική καταστροφή και κατ’ επέκταση καρβούνιασμα των ιστών – στόχων. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη επούλωση των τραυμάτων, χωρίς παρενέργειες και σημάδια.

Kυριότερες ενδείξεις των CO2 Lasers είναι: 

 • Ανάπλαση (Rejuvenation)
 • Μυρμηκίες
 • Θηλώματα
 • Κονδυλώματα
 • Ξαθελάσματα
 • Νευροϊνώματα
 • Πυογόνα Κοκκιώματα
 • Σπίλοι
 • Ογκίδια
 • Μελαχρώσεις
 • Σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις

Στο πλέον σύγχρονο CO2 Ultrapulse Laser System (25W) προσαρμόζεται Scanner με λειτουργία Fractional (FRAXEL LASER).

Το Scanner προσφέρει μια ομοιόμορφη, μη επεμβατική αναδιαμόρφωση-ανανέωση της επιδερμίδας (resurfacing ) τύπου fractional, χωρίς παραμονή στο σπίτι. Το scanner σαρώνει περιοχή 10 x 10mm με spot size 120μm σε 7 ή 9 ή 11 βήματα ανά cm. Το Fractional ( Fraxel) laser είναι σε θέση να θεραπεύει με ακρίβεια χιλιάδες μικροσκοπικές περιοχές του δέρματος, διεισδύοντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και καταστρέφοντας τα αλλοιωμένα κύτταρά του. Το αποτέλεσμα είναι φυσική ενεργοποίηση των ινοβλαστών για παραγωγή νέου κολλαγόνου, χωρίς  επιπλοκές. Η θεραπεία με fractional laser διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του ίδιου του οργανισμού, η οποία αναπλάθει το κατεστραμμένο δέρμα.

Συνήθως χρειάζονται 3-4 μηνιαίες συνεδρίες με άριστα αποτελέσματα

Συγκριτικά με τα κοινά CO2 Laser που δεν έχουν τη λειτουργία Ultrapulse, η διαφορά στην απόδοση και το αποτέλεσμα είναι τεράστια, καθώς εκεί το resurfacing είναι τραυματικό με μεγάλη παραμονή στο σπίτι, ακόμα και αν το Scanner λειτουργεί Fractional.

Επίσης, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το Spot Size του συγκεκριμένου Laser είναι σημειακό (120μm), οπότε ο τραυματισμός είναι ελάχιστος και η επούλωση άμεση.

Οι ενδείξεις του resurfacing με το Fractional Scanner της Ecomed είναι:

 • Ανάπλαση
 • Ουλές ακμής – ανεμοβλογιάς – μετεγχειρητικές – μετατραυματικές
 • Φωτογήρανση
 • Ρυτίδες
 • Δυσχρωμίες
 • Ραγάδες

LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Οι μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αποτρίχωσης, το ξύρισμα, το τράβηγμα με τσιμπιδάκι, το κερί, η χαλάουα, η ηλεκτρόλυση, η θερμόλυση, οι συσκευές μηχανικής αποτρίχωσης είναι χρονοβόρες, επώδυνες, όχι πάντα αποτελεσματικές και χρήζουν επανάληψης κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού δεν προσφέρουν μόνιμη και ριζική αποτρίχωση. Επιπρόσθετα, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό επιπλοκών, όπως ουλές, δυσχρωμίες, εγκαύματα, θυλακίτιδες, αλλεργικές αντιδράσεις κ.τ.λ.

Η έρευνα για νέες, αποτελεσματικότερες, μόνιμες και με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μεθόδους κατέληξε τα τελευταία χρόνια στη χρήση των διαφόρων τύπων laser αποτρίχωσης. Η δράση των laser βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δηλαδή στην ειδική απορρόφηση φωτός ορισμένου μήκους κύματος από την τρίχα και μόνο, με σκοπό την καταστροφή της τρίχας χωρίς να παραβλαφθούν οι περιβάλλουσες την τρίχα δομές του δέρματος. Το φως απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας και μετατρέπεται σε θερμότητα και έτσι η τρίχα αποσυντίθεται και αποτρέπεται η εκ νέου ανάπτυξή της.

 

Οποιοσδήποτε προβληματίζεται ή ανησυχεί ή δεν αισθάνεται άνετα με την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε οποιαδήποτε θέση του σώματός του, πρόσωπο, κορμό ή άκρα είναι κατάλληλος υποψήφιος για laser αποτρίχωση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία είναι ανώδυνη ενώ λίγοι ασθενείς αναφέρουν μία ελαφρά αίσθηση νυγμού (τσιμπήματος) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται αναισθησία γιατί χρησιμοποιούνται συστήματα ψύξης με τη μορφή συνήθως ψυχρού αέρα που προσαρμόζεται στη συσκευή των laser.

 

Με τη μέθοδο αυτή πολυάριθμες τρίχες αφαιρούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος εξαρτάται από την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται. Η θεραπεία του άνω χείλους δε χρειάζεται περισσότερο από 2- 5 λεπτά, ενώ η θεραπεία και για τα 2 πόδια ίσως και περισσότερο από 1 ώρα. Η ανάπτυξη της τρίχας είναι κυκλική διερχόμενη από 3 φάσεις: την αναγενή (φάση ανάπτυξης), την καταγενή (φάση ηρεμίας) και την τελογενή (φάση απόπτωσης). Το laser αδρανοποιεί τους τριχικούς θυλάκους όταν βρίσκονται στην αναγενή φάση (στη φάση αυτή βρίσκεται η πλειοψηφία των τριχών). Συνεπώς, συνήθως χρειάζονται 3 – 5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1 – 3 μηνών για μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

 

Προφυλάξεις:

1 ) Να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή  ακτινοβολία τουλάχιστον 7 – 10 ημέρες πριν και 3 – 4 ημέρες μετά τη θεραπεία και να χρησιμοποιούνται αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

2 ) Να αποφεύγεται το μακιγιάζ την ημέρα της θεραπείας.

3 ) Στους ασθενείς με χρόνιο υποτροπιάζοντα έρπη δίνεται ειδική αγωγή για 5 ημέρες, ξεκινώντας 1 ημέρα πριν τη θεραπεία.

4 ) Ο ιατρός είναι υπεύθυνος για τη λήψη καλού ιστορικού από τους ασθενείς του. Οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνουν τον ιατρό για τα φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνουν. Αντενδείκνυται η θεραπεία σε έγκυες, ανοσοκατασταλμένους και επιληπτικούς ασθενείς.

5 ) Επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών γυαλιών από τον ιατρό και τον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

6 ) Να αποφεύγουμε να ξύνουμε και να τραυματίζουμε τη θεραπευμένη περιοχή.

Aνεπιθύμητες ενέργειες :

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά τη θεραπεία. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μία ελαφρά ερυθρότητα της περιοχής που υποχωρεί σε λίγες ώρες από μόνη της ή με τη βοήθεια τοπικών κρεμών. Οι παρενέργειες των παλαιότερων μεθόδων είναι σπανιότατες και συμβαίνουν μόνο όταν η laser αποτρίχωση γίνεται χωρίς την επιμελή λήψη ιατρικού ιστορικού και τη σωστή χρήση των laser μηχανημάτων από ειδικούς ιατρούς.

LASER ΓΙΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Με τη χρήση του Nd YAG Laser εξαλείφεται πλέον το 70% των ευρυαγγειών του προσώπου, σώματος και κάτω άκρων σε 1-3 μηνιαίες συνεδρίες. Υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός που παρέρχεται σε 1-2 ημέρες στο πρόσωπο ή σε 1-2 εβδομάδες στα κάτω άκρα με ή χωρίς την εφαρμογή καταπραϋντικών κρεμών. Δε χρειάζεται παραμονή στο σπίτι ή εφαρμογή διαφόρων ελαστικών καλσόν.

LASER ΓΙΑ ΚΗΛΙΔΕΣ

Με τη χρήση laser αλεξανδρίτη αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι εφηλίδες, οι γεροντικές κηλίδες των άκρων χειρών και πλείστες άλλες μελαγχρωματικές βλάβες σε 1-2 μηνιαίες συνεδρίες. Πολύ καλό είναι και το αποτέλεσμα στην αφαίρεση τατουάζ σε 3-4 μηνιαίες συνεδρίες.

LASER ANAΠΛΑΣΗΣ

Χρησιμοποιώντας LASER Nd YAG επιτυγχάνεται ανάπλαση του δέρματος μέσω της ενεργοποίησης των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο και της ενεργοποίησης της μικροκυκλοφορίας του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο λείο, πιο ελαστικό, πιο φωτεινό και παράλληλα γίνεται σύσφιγξη του δέρματος. Η εφαρμογή περιλαμβάνει τόσο το προσωπο, όσο και το λαιμό και το ντεκολτέ. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και είναι ανώδυνη, αναίμακτη και μη επεμβατική. Δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός. Συνιστώνται 3 – 4 συνεδρίες το χρόνο ανά ένα μήνα.

 

LASER ΓΙΑ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Με τη χρήση του Nd YAG LASER  επιτυγχάνεται θερμοκρασία γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου στο πάσχον νύχι, γεγονός που προκαλεί θάνατο του μύκητα. Συνιστώνται 4-5 συνεδρίες ανά εβδομάδα. Βραχύνεται έτσι και συνεπικουρείται η θεραπεία με χάπια και ειδικές λάκες ονύχων με άριστα αποτελέσματα.

LASER ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Συνδυάζεται τριπλό κυλιόμενο δερμοαναρροφητικό (τριπλή ρυθμιζόμενη αναδίπλωση – αντίστροφη διάταση ιστών) μασάζ με ακτινοβολία laser.

Έτσι επιτυγχάνεται:

________________________________________

 • Λιπόλυση: Με αναδιάταξη και διάσπαση των λιποκυττάρων.
 • Αποκατάσταση της αγγειακής και λεμφικής κυκλοφορίας.
 • Αποδέσμευση των κατακρατημένων υγρών.
 • Αποτοξίνωση, με αποβολή των δεσμευμένων καταλοίπων του μεταβολισμού.
 • Ινόλυση: αποκατάσταση της δομής και ευπλασίας των ινών.
 • Παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ενεργοποιεί τους ινοβλάστες μηχανικά και θερμοενεργειακά (laser).
 • Αναδόμηση των ιστών.
 • Τόνωση, σύσφιξη και βελτίωση του μυϊκού τόνου.
 • Διάνοιξη των πόρων και βελτίωση της διαπνοής του δέρματος
 • Απολέπιση των επιπολής κυττάρων

 

Επιτυγχάνεται μία καθολική αναίρεση της παθολογίας της κυτταρίτιδας και αναπλάθει αναζωογονητικά τις φυσιολογικές δομές και λειτουργίες του όλου δέρματος σε βάθος έως και τον υποδόριο ιστό.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι:

 • Συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις σύγχρονες παρεμφερείς θεραπείες.
 • Δεν είναι χημική ούτε επεμβατική μέθοδος. Είναι απόλυτα φυσική μέθοδος, με σεβασμό και άμεσο αποτέλεσμα σε όλο το δέρμα, τους υποκείμενους ιστούς και το αγγειακό σύστημα.
 • Μέθοδος ανώδυνη και ευχάριστη. Μετά την εφαρμογή δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης και ξεκούρασης.
 • Δεν επηρεάζει καθόλου τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Μετά από επτά (7) περίπου θεραπείες αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα και η μείωση πόντων, τα οποία είναι θεαματικότατα. Τα τελικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με 12-20 εφαρμογές

Μαρία Βογιατζή, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος