FAQ

BOTOX

Τι είναι το ΒΟΤΟΧ;

Το ΒΟΤΟΧ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης της γήρανσης και των ρυτίδων σήμερα. Μόνο το 2005 και μόνο στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι έγιναν 3,3 εκατομμύρια θεραπείες με ΒΟΤΟΧ -αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση 16% σε σχέση με το 2004. Το ΒΟΤΟΧ αποτελείται από μία πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridiumbotulinum. Είναι μία μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων του προσώπου και του λαιμού σε άτομα ηλικίας 18 – 70 ετών. Η θεραπευτική του δράση στις ρυτίδες του προσώπου ανακαλύφτηκε τυχαία, μια και η αρχική του χρήση αφορούσε τον βλεφαρόσπασμο και την αυχενική δυσκαμψία. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι ασθενείς με βλεφαρόσπασμο που θεραπεύονταν με ΒΟΤΟΧ παρουσίαζαν βελτίωση στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και μεταξύ των φρυδιών τους.

Πώς δρα το ΒΟΤΟΧ;

Η δράση του είναι να αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στις νευρομυϊκές συνάψεις, δηλαδή να παρεμποδίζει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στους ενιόμενους μύες. Έτσι ελαττώνεται η δράση των μυών αυτών που προκαλούν με τις συσπάσεις τους τις ανεπιθύμητες ρυτίδες.

Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Ελάχιστες δόσεις του ΒΟΤΟΧ ενίονται. Η θεραπεία δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και είναι σχετικά ανώδυνη και απόλυτα αποδεκτή από τους ασθενείς. Σπάνια απαιτείται η επάλειψη αναισθητικής κρέμας λίγο πριν τη θεραπεία. Ο ασθενής για λίγες ώρες μετά τη θεραπεία δεν πρέπει να ξαπλώνει, ούτε να τρίβει τη θεραπευόμενη περιοχή για να αποφευχθεί η διάχυση του προϊόντος σε μη ενιέμενες θέσεις. Επίσης, να αποφεύγει την έκθεση σε υπερβολικά θερμό περιβάλλον για λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία.

Mπορεί να συνδυαστεί το ΒΟΤΟΧ με άλλες θεραπείες για τη γήρανση του προσώπου;

Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί χωρίς προβλήματα και μετά από προσεκτική εκτίμηση του ασθενούς με τις άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ανανέωση του προσώπου, όπως τα εμφυτεύματα με υαλουρονικό οξύ ή κολλαγόνο, η επεμβατική ή μη επεμβατική αναδιαμόρφωση του προσώπου με laser, τα peelings και η χειρουργική θεραπεία (lifting, βλεφαροπλαστική).

Πώς βοηθά το BOTOX τους ασθενείς με υπεριδρωσία;

Μία άλλη σημαντική χρήση του ΒΟΤΟΧ είναι η θεραπεία της υπεριδρωσίας των μασχαλών, των παλαμών και των πελμάτων, όταν δε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με άλλους παράγοντες, όπως τοπικές κρέμες ή διαλύματα. Σε πολλές περιπτώσεις η υπεριδρωσία προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως κακοσμία, αδυναμία χειραψίας ή επιτέλεσης των καθημερινών δεξιοτήτων, καταστροφή των ρούχων ή των παπουτσιών. Το ΒΟΤΟΧ, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, η οποία επηρεάζει την παραγωγή του ιδρώτα. Η θεραπεία είναι και εδώ απλή και γρήγορη, γίνεται με μικρές ενέσεις στις πάσχουσες περιοχές, δε διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, απαλλάσσει τον ασθενή από τα προβλήματά του και χρήζει επανάληψης κάθε εξάμηνο.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις του BOTOX;

Η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ δε πρέπει να γίνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στο προϊόν ή πάσχουν από σοβαρές νευρομυϊκές παθήσεις, όπως η βαρεία μυασθένεια. Πρέπει να αποφεύγεται σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με BOTOX;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή του ΒΟΤΟΧ είναι σπανιότατες και περιλαμβάνουν ελαφρά ναυτία και τοπικά φαινόμενα, όπως εντοπισμένο πόνο ή φλεγμονή και μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή της ένεσης. Η πτώση των βλεφάρων δεν επισυμβαίνει όταν η εφαρμογή γίνεται σωστά από εξειδικευμένο ιατρό, αλλά και όταν ακόμα γίνει, αναστρέφεται πλήρως σε λίγες ημέρες με την εφαρμογή ειδικού κολλυρίου. Το ΒΟΤΟΧ έχει λάβει ήδη έγκριση για κοσμετολογική χρήση από τον FDA (Food and Drug Administration), που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ελέγχου διανομής τροφών και φαρμάκων παγκοσμίως.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρµατος και η πιο σηµαντική λειτουργία του είναι να δέχεται και να συγκρατεί το νερό. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαµβάνεται ως εκχύλισµα φυσικών ουσιών. Έτσι ως φυσικό προϊόν δεν δηµιουργεί πρόβληµα αλλεργίας (παρά µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) ή άλλες ανεπιθύµητες ενέργειες σε όποια µορφή και αν χρησιµοποιείται. Αποτελεί µια πολύ καλή λύση για την αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωµατικών, καθώς και για το «γέµισµα» των βαθιών ρυτίδων.

Ποια είναι τα σηµαντικότερα πλεονεκτήµατα της θεραπείας;

Αντίθετα µε τα υπόλοιπα εµφυτεύµατα, το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν µη ζωικής προέλευσης γεγονός που πρακτικά σηµαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος µετάδοσης αρρώστιας ή αλλεργικής αντίδρασης στο υλικό. Επίσης το υλικό αυτό διαρκεί περισσότερο από το κολλαγόνο ή το λίπος, καθώς τα αποτελέσµατά του διατηρούνται από 8 έως και περισσότερους από 12 µήνες.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης, συµπληρωµάτων βιταµίνης Ε και άλλων φαρµάκων, διότι µπορεί να αυξηθεί η τάση του δέρµατός σας να µατώσει. Η θεραπεία είναι σύντοµη. Κατά τη διάρκειά της, ο γιατρός ενίει µε λεπτή βελόνα το υλικό µέσα από την επιδερµίδα, δίνοντάς του το σχήµα που θέλει. Στις ρυτίδες αυξάνει τον όγκο κάτω από αυτές, µε αποτέλεσµα να λειαίνονται και να γίνονται πολύ πιο ήπιες. Στη διόρθωση του προσώπου «γεµίζει» τις περιοχές, όπως τα ζυγωµατικά και το πηγούνι, δίνοντάς τους το χαµένο όγκο και κάνοντας το πρόσωπο πιο στρογγυλό και πιο συµµετρικό. Στα χείλη τέλος προσδίδει όγκο, διορθώνει το περίγραµµα και τα κάνει πιο όµορφα.

Είναι η θεραπεία επώδυνη;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αφού χρησιµοποιείται σύριγγα. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται µια αναισθητική κρέµα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να µειωθεί η ενόχληση. H θεραπεία δε διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.

Τι περιµένουµε µετά τη θεραπεία;

Τα αποτελέσµατα της θεραπείας είναι άµεσα ορατά. Οι περιοχές που «γέµισαν» µπορεί να είναι πρησµένες ή κοκκινισµένες, αλλά τα φαινόµενα αυτά διαρκούν το πολύ µια µε δυο ηµέρες. Τα αποτελέσµατα διαρκούν περισσότερο από έξι µήνες και δεν είναι σπάνιο το φαινόµενο να µη χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας για ένα χρόνο. Φυσικά ο βαθµός βελτίωσης ποικίλλει ανάλογα µε την ηλικία του ατόµου, τον τύπο του δέρµατος και τις καθηµερινές δραστηριότητες. Πολλοί επιλέγουν να επαναλάβουν τη συνεδρία προτού χαθούν τα αποτελέσµατα της προηγούµενης για να διατηρήσουν µια µόνιµη βελτίωση και να µην επιστρέψει το πρόσωπό τους στην προηγούµενή του κατάσταση.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Είναι το άτοµο που: είναι σε καλή ψυχική και σωµατική υγεία, επιθυµεί να βελτιώσει τις αναλογίες του στο πρόσωπό του, έχει βαθιές ρυτίδες, µικρά χείλη ή έχει χάσει το φυσικό λίπος στο πρόσωπό του, έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, επιθυµεί µια πιο νεανική και δροσερή εµφάνιση και είναι ενηµερωµένο για το αποτέλεσµα που πρέπει να προσδοκά.

Τι πρέπει να προσέχουµε πριν και µετά τη θεραπεία;

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε και αν ακολουθείτε κάποια φαρµακευτική αγωγή. Ακολουθήστε τις συµβουλές του γιατρού σας για το κάπνισµα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταµινών. Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδοµάδες πριν τη θεραπεία.

Ποιες οι ανεπιθύµητες ενέργειες της θεραπείας;

∆εν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο. Συνήθως εµφανίζεται ένα µικρό πρήξιµο και µια κοκκινίλα, αλλά υποχωρούν µετά από 1-2 ηµέρες. Έχουν αναφερθεί και σπάνιες περιπτώσεις εκδήλωσης αλλεργίας στο υλικό σε µικρό ποσοστό του πληθυσµού.