Η

 ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία στο 85%, ενώ η ακμή μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε νεογνά ή παιδιά και πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση.

Η πλέον συνηθισμένη μορφή ακμής είναι η Acne Vulgaris, που σημαίνει «κοινή ακμή» και οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό το είδος ακμής. Το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού επηρεάζονται συχνότερα, η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι, επίσης, επηρεάζονται.

Οι παθογενετικοί παράγοντες της ακμής είναι:

  • Σμηγματόρροια (υπερβολική έκκριση σμήγματος).
  • Διαταραχή της κερατινοποίησης και απόπτωση των κερατινοκυττάρων που οδηγούν σε απόφραξη της εισόδου των τριχοσμηγματογόνων αδένων και δημιουργία φαγεσώρων («μαύρα» και «λευκά» στίγματα).
  • Αποίκιση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας από το Propionibacterium acnes.
  • Φλεγμονή.
akmi
akmi

Αρκετοί παράγοντες συνδέονται με την ακμή: 

  • Κληρονομικότητα
  • Ορμονική δραστηριότητα
  • Στρες
  • Μικροβιακές επιμολύνσεις
  • Ερεθισμός του δέρματος
  • Η χρήση αναβολικών στεροειδών
  • Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου
  • Έκθεση σε ναρκωτικά

H θεραπεία της ακμής είναι τοπική και συστηματική.

Η τοπική θεραπεία συνίσταται σε κρέμες υπεροξείδιου του βενζοϋλίου, ρετινοϊκού οξέος, αζελαϊκού οξέος, σε τοπικά αντιβιοτικά όπως η κλινδαμυκίνη, η ερυθρομυκίνη και η τετρακυκλίνη, καθώς και σε peelings γλυκολικού οξέος, τριχλωροξικού οξέος, πυρουβικού οξέος και Jessner (συνδυασμός σαλικυλικού οξέος, γαλακτικού οξέος και ρεσορκίνης). 

Η συστηματική θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση αντιβιοτικών από του στόματος, όπως μινοκυκλίνη, αζιθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη, ερυθρομυκίνη. Επίσης, σε ορμονική θεραπεία π.χ. με συνδυασμό κυπροτερόνης και εθινιλοιστραδιόλης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, για παράδειγμα στις πολυκυστικές ωοθήκες.

Η συστηματική χορήγηση ρετινοϊκού οξέος επέφερε επανάσταση στη θεραπεία της ακμής, χορηγούμενη για μερικούς μήνες και πάντα με εργαστηριακή παρακολούθηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά έχει τερατογόνο δράση.

Τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση είναι ορατά σε διάστημα μερικών εβδομάδων. 

Η έγχυση τριαμσινολόνης στις βλάβες είναι ωφέλιμη σε μερικές περιπτώσεις. 

Η χρήση του NdYAG laser είναι χρήσιμη σε 4-5 μηνιαίες συνεδρίες στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής, με το να προκαλεί ήπια θερμική καταστροφή των κυττάρων και επομένως διέγερση της παραγωγής νέου δερματικού ιστού, καθώς και της παραγωγής κολλαγόνου. Το Fractional laser CO2 είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση ουλών ακμής σε 4-5 μηνιαίες συνεδρίες επίσης. Το Fractional (Fraxel) laser είναι σε θέση να θεραπεύει με ακρίβεια χιλιάδες μικροσκοπικές περιοχές του δέρματος, διεισδύοντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και καταστρέφοντας τα αλλοιωμένα κύτταρά του. Το αποτέλεσμα είναι φυσική ενεργοποίηση των ινοβλαστών για παραγωγή νέου κολλαγόνου, χωρίς  επιπλοκές. Η θεραπεία με fractional laser διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του ίδιου του οργανισμού, η οποία αναπλάθει το κατεστραμμένο δέρμα.

Τα laser που αναφέραμε είναι ελαφρώς επώδυνα, αλλά τέλεια ανεκτά από τον ασθενή ιδίως μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθητικής κρέμας πριν τη συνεδρία.

Η πολυσχιδής και συνδυαστική αντιμετώπιση της ακμής με επιμονή και υπομονή, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή τραυματισμού των βλαβών του δέρματος, σε κάθε περίπτωση, συντελεί στη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος και επομένως και της ψυχολογίας των ασθενών που σε πολλές περιπτώσεις διαταράσσεται λόγω του αισθητικού προβλήματος που συνοδεύει αυτή την τόσο κοινή πάθηση